Hifi Luidsprekers van Fyne Audio

 

“Dit moet toch allemaal beter kunnen!” moeten de mannen achter het nieuwe Fyne Audio gedacht hebben. Mensen als Paul Mills en Anji Sosna hebben al decennia samengewerkt en besloten dat na een carričre bij Tannoy de tijd rijp was om het principe van de puntbronweergave nieuw leven in te blazen. Het is immers een hele lange tijd bijzonder stil geweest op dat vlak. Dit verbeterde principe hebben ze IsoFlare™ genoemd. Dit is een puntbronweergever, waarbij de tweeter in het akoestisch centrum van de mid/laagweergever is gemonteerd. Deze manier van weergeven resulteert in een buitengewone stereo-afbeelding, ook buiten de sweet spot. De Fyne manier van laagweergave heet BassTrax™ en zorgt ervoor dat reflecties vermeden worden en plaatsing minder kritisch is. De FyneFlute™ technologie is een doorbraak in de montage van de surround aan de conus met extreem lage vervorming als resultaat. Naast de F1 Serie, de absolute toplijn, presenteert Fyne Audio de Vintage en de Classic Serie voor degenen die van mening zijn dat vroeger alles beter was, gevolgd door de F700 Serie, de F500SP Series, de F57SP Serie, de F500 Serie en de F300 Serie luidsprekers. De vrijwel onzichtbaar te monteren F300iC en de F500iC Series zijn de installatieluidsprekers binnen het pakket van Fyne Audio.
     
 

F-300i Series

 
F300i LCR F300i F301i
 
  F302i F303i
     
 

F-500 Series

 
 
  F500C F500
 
  F501 F502
     
 

F-500SP Series

 
     
F500SP F501SP F502SP
     
  F-700 Series  
     
 
  F700 F701
     
F702 F703 F704
     
  F57SP Series  
     
 
  F57SP-6
NIEUW!
F57SP-8
NIEUW!
     
  Classic Series  
     
 
  Classic VIII SM
NIEUW!
Classic VIII
NIEUW!
     
 
  Classic X
NIEUW!
Classic XII
NIEUW!
     
  Vintage Series  
     
 
  Vintage Five
NIEUW!
Vintage Ten
NIEUW!
 
  Vintage Twelve
 NIEUW!
Vintage Fifteen
 NIEUW!
     
  F-1 Series  
     
 
  F1.5 F1.8
     
 
  F1.10S F1.12S
     
FA300iC Series
     
 
  FA301iC FA302iC
     
FA500iC Series
     
FA501iC FA502iC FA502iC-LCR
     
     

 

All is Fyne...
De Schotse luidsprekerbouwer Fyne Audio is een gloednieuwe onderneming. Echter, het zeven koppige management team heeft tezamen meer dan 200 jaar ervaring in de audio-industrie. En dat is te merken ook. Niet alleen leert het team van de fouten die ooit gemaakt zijn, ook vind je gelijk de ervaring van vroeger terug in de lijn van modellen die tot nu toe gepresenteerd zijn. In dit geval hebben we het over de toplijn, de F1 Serie, de subtop uit de F700 Serie en de F500SP Serie, de middenklassers uit de F500 Serie en de instappers uit de F300 Serie. De laatste twee Series zijn inmiddels door de internationale pers gelauwerd. Het design en engineering team is gehuisvest in Schotland. Met samenwerkingsverbanden van vaak meer dan tien jaar, is het team al vanaf het prilste begin uitermate ingewerkt. Dat ze het menen, blijkt wel uit de ontwikkeling van eigen technologieën als IsoFlare™, BassTrax™ en FyneFlute™, waarover later meer.

Aan de bovenkant van het spectrum staat de F1 Serie, bestaande uit vier modellen met prijzen in de pentacijferklasse. Net hieronder gepositioneerd is de F700 Serie, bestaande uit vijf modellen, gevolgd door de F500SP Serie die op dit moment uit twee modellen bestaat. De F500 Serie is vervolgens milder geprijsd en bestaat uit vier modellen. De eerste, de F500 compacte monitor, kost € 399,00 per stuk, de ruimer bemeten vloerstaande modellen, de F501 en F502, gaan respectievelijk voor € 699,00 en € 999,00 per stuk over de toonbank. De diameter van de units in de F502 is twee inch groter dan die van F501 en van de ‘single-unit’ F500. Alle modellen in de 500 Serie zijn afgewerkt met echt houtfineer in zwart of donker eiken. Tegen meerprijs zijn alle modellen leverbaar in zwarte of witte hoogglans lak. Ook is een bijpassende center luidspreker, de F500C als onderdeel van een surround set-up leverbaar. De F300 Serie is bedoeld als instap en telt zes modellen, te weten twee vloerstaanders, twee monitors en twee centerspeakers.

Om deze nieuwkomers boven hun prijsniveau te laten presteren, presenteert Fyne Audio een aantal eigen, in huis ontwikkelde technologieën met welluidende namen als IsoFlare™, BassTrax™ en FyneFlute™. Hieronder een korte toelichting.

 

IsoFlare™
Een verdere doorontwikkeling van golfgeleiding heeft een volledig nieuwe puntbronweergever opgeleverd met de naam IsoFlare™. Deze weergever zorgt voor een uniform afstraalgedrag en een buitengewone stereoafbeelding.

     
 

BassTrax™
BassTrax™ technologie zorgt dat reflecties bij de laagweergave vermeden worden. Plaatsing wordt hierdoor veel minder kritisch. Een klassieke afgestemde reflexpoort straalt energie af over een 360° omgekeerde Tractrix-hoorn. Vervolgens wordt de energie gelijkmatig over de ruimte verdeeld.

     
 

FineFlute
FyneFlute™ technologie is een doorbraak in cone-surround technologie welke naast minimale energie-opslag een lineaire weergave waarborgt over de volledige bandbreedte. Samen vormen zij de basis voor een geheel nieuwe en frisse line-up.