Actieve Subwoofers

 

 

REL Acoustics
Niet bepaald onder de indruk van de bestaande subwoofers besloot Richard Edmund Lord, nota bene na zijn pensionering, zelf maar eens een subwoofer te maken. Richard zelf was tevreden; en niet veel later ontdekten vrienden, bekenden en audio liefhebbers de unieke kwaliteiten van deze robuust gebouwde en inmiddels legendarische subwoofer. Na een nieuwe en korte carričre als zelfbouwer in de schuur achter het woonhuis startte hij in 1990 als zelfstandig ondernemer REL Acoustics in Bridgend, Wales. Lord omschreef zijn producten als sub bass systems (sublaagsystemen) omdat de weergavekwaliteiten van een REL gerealiseerd worden door een systeemontwerp. Waar normale subwoofers slechts overweg kunnen met een lijnsignaal, introduceerde hij een unieke schakeling waarbij het klankkarakter en de timing van het totale muzieksysteem wordt opgenomen in het sublaagsysteem. Dit unieke en gepatenteerde ABC systeem wordt toegepast in alle REL sublaagsystemen, met uitzondering van de nieuwe HT serie die specifiek voor home theater toepassingen is ontwikkeld. Na de tweede pensionering van Richard Lord en de overname in 2005 is door het huidige management gewerkt aan uitbreiding en vervolmaking. Nog immer vormen betrouwbaarheid en muzikaliteit de hoeksteen van het succes en is REL Acoustics met louter high-end modellen heden ten dage nog steeds de onbetwiste marktleider in dit segment.

  T/Zero en T/x-Series  

Deze serie van ultra compacte sub-bas systemen begint bij de T/Zero. De T/Zero is uitgevoerd met een langeslag woofer en een 100 Watt versterker. Dit compacte model is specifiek ontworpen voor gebruik in combinatie met compacte luidsprekers in kleinere ruimtes en maakt weergave tot 38Hz mogelijk. Voor grotere ruimtes bepalen meer kastinhoud, grotere woofers, aanvullende passieve radiators en meer versterkervermogen het onderscheid. De drie T/x modellen bieden een grotere kastinhoud, meer versterkervermogen en een groter conusoppervlak voor nog meer laagfundament (T/5x tot 32Hz, T/7x tot 30Hz en T/9x tot 27Hz). Optioneel is voor draadloze aansluiting voor de Tx modellen een 16-bit digitale zender/ontvanger (Arrow™) leverbaar. Alle T en T/x modellen zijn voorzien van de REL’s unieke ABC afregeling en unieke Set-Safe overbelastingsbeveiliging.


 
 
    T-zero
     
T/5x T/7x T/9x
 
  HT/ Series  

Deze serie is in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de vraag naar een economisch geprijsde, bijzonder dynamische, actieve subwoofer specifiek voor home theater toepassingen. De ideale combinatie van de lichtgewicht CarbonGlas™ drivers met de krachtige Klasse-D versterker levert een ongekende dynamiek. Er zijn speciale ingangsfilters ontwikkeld om het laagste laag onder de 20Hz geraffineerd weer te kunnen geven. De mogelijkheid om draadloos, zonder compressie te gebruiken, maakt de propositie nog eens extra interessant.
 HT/1003


HT/1205

HT/1508 Predator
 
  S-Series  

S/510 en S/812
Gegoten luidsprekerkorven, aluminium conussen, ultralichte passieve radiatoren van koolstof, high power NextGen klasse-D versterkers; het is allemaal nodig voor het onderste uit de kan. De twee S modellen, de S/510 en de S/812 leveren volledige lineaire weergave van het onderste technisch octaaf (20-40 Hz). Door optimale hoogte- en breedteverhoudingen in combinatie met stroeve sleevormige voeten lijkt de behuizing boven de vloer te zweven. Voor een extra halve octaaf zijn alle facetten in de ontwerpen constructiefases opnieuw onder handen genomen. Zowel mechanisch door dikkere kastwanden, stijvere schoring en robuuste sledevoeten als elektronisch met aandacht voor de groepslooptijden (<8ms) en optimalisering van het versterkerrendement (>95%). Het resultaat is ultieme verfijning en transparantie in sublaag. Optioneel zijn draadloze zenders/ ontvangers voor de S modellen genaamd AirShip die een 24-bit digitale verbinding tot stand brengen. De S modellen zijn voorzien van de REL’s unieke ABC afregeling en unieke Set-Safe overbelastingsbeveiliging. De kastafwerking is een 8 laags handopgebrachte en handgepolijste hoogglanslak. De S/510 en de S/812 zijn naar keuze leverbaar in witte of zwarte uitvoering.

212SX
De introductie van de REL 212/SE is niet onopgemerkt gebleven. Deze voorganger van de 212/SX is vaak gelauwerd en won in 3 categorieën van “the most influential products of the past 20 years” awards. Inmiddels zij we 5 jaar verder en de techniek evolueert. Door implementatie van de laatste technische ontwikkelingen is het REL gelukt om de 212 significant te verbeteren. De 212/SX is sneller, heeft meer controle en is nog stiller dan zijn voorganger. Dit betekent nog meer detail in weergave, en zeker niet alleen in het laag. Nog beter is de 212/SX in staat om ook de grotere ruimtes voldoende onder druk te zetten. In de kleine toren, prachtig in hoogglans zwart afgewerkt, schuilen maar liefst vier 12” units, twee actief aangestuurde en twee passieve aluminium radiatoren. De actieve units worden van energie voorzien door een NextGen5 Klasse-D versterker met een uitgangsvermogen van maar liefst 1.000 Watt. Het systeem is in staat meer dan 110 dB per unit te produceren. Onvervormd strak en diep laag, dat het gehele geluidsbeeld naar een hoger niveau weet te brengen. Het carbon fiber op de achterzijde van de units en het PerfectFilter™ alleen kunnen het niet verklaren, ook de aangepaste behuizing doet wonderen. Wanneer gewenst is de REL 212/SX draadloos aan te sturen. Hiervoor is optioneel de draadloze Airship zender/ ontvanger leverbaar welke een 24-bit digitale verbinding tot stand brengt.
 


 
  S/510 S/812
     
 
  Carbon Special 212/SX
 
  Reference Series  

De G1mkII en de No. 25 vormen REL’s topmodellen. Het onderdrukken en beheersen van kastresonanties door verdere verfijning van de behuizing door toepassing van 30 mm gebogen wanden en hardhouten schoren. Het verhogen van de maximale geluidsdruk en een nog verder doorlopend laag door toepassing van koolstof voor de luidsprekerconussen in combinatie met nog meer versterkervermogen. Draadloze IR afstandsbediening met dimbaar LED-display voor optimaal gebruiksgemak tijdens de afregelprocedure. De G1mkII combineert een 12” woofer met een 600 Watt versterker wat resulteert in een laagweergave tot 15Hz (-6dB). No. 25 combineert een 15” woofer met een 1000 Watt versterker wat een laagweergave tot 14 Hz (-6 dB) mogelijk maakt. Optioneel is voor draadloze aansluiting voor No. 25 een 24-bit digitale zender leverbaar (Longbow™). De ontvanger is reeds ingebouwd. De Reference modellen zijn voorzien van de REL’s unieke ABC afregeling en unieke Set-Safe overbelastingsbeveiliging. De kastafwerking is een 12 laags handopgebrachte en handgepolijste hoogglanslak. De Reference modellen zijn alleen leverbaar in zwarte uitvoering.

 
G1 MKII

N0.25