Actieve Subwoofers

 

 

REL Acoustics
Niet bepaald onder de indruk van de bestaande subwoofers besloot Richard Edmund Lord, nota bene na zijn pensionering, zelf maar eens een subwoofer te maken. Richard zelf was tevreden; en niet veel later ontdekten vrienden, bekenden en audioliefhebbers de unieke kwaliteiten van deze robuust gebouwde en inmiddels legendarische subwoofer.

Na een nieuwe en korte carrière als zelfbouwer in de schuur achter het woonhuis startte hij in 1990 als zelfstandig ondernemer REL Acoustics in Bridgend, Wales. Lord omschreef zijn producten als sub bass systems (sublaagsystemen) omdat de weergavekwaliteiten van een REL gerealiseerd worden door een systeemontwerp.

Waar normale subwoofers slechts overweg kunnen met een lijnsignaal, introduceerde hij een unieke schakeling waarbij het klankkarakter en de timing van het totale muzieksysteem wordt opgenomen in het sublaagsysteem.

Dit unieke en gepatenteerde ABC systeem wordt toegepast in alle REL sublaagsystemen, met uitzondering van de nieuwe HT serie die specifiek voor home theater toepassingen is ontwikkeld. Na de tweede pensionering van Richard Lord en de overname in 2005 is door het huidige management gewerkt aan uitbreiding en vervolmaking. Nog immer vormen betrouwbaarheid en muzikaliteit de hoeksteen van het succes en is REL Acoustics met louter high-end modellen heden ten dage nog steeds de onbetwiste marktleider in dit segment.

   T-Serie  

De eerste serie van ultra compacte sub-bas systemen begint bij de Serie T met de T/Zero mkIII. De T/Zero mkIII is uitgevoerd met een langeslag woofer en een 100 Watt versterker. Dit compacte model is specifiek ontworpen voor gebruik in combinatie met compacte luidsprekers in kleinere ruimtes en maakt weergave tot 38Hz mogelijk. De kastafwerking is een 5 laags handopgebrachte en handgepolijste zwarte of witte hoogglans lak. Voor grotere ruimtes bepalen meer kastinhoud, grotere woofers, aanvullende passieve radiators en meer versterkervermogen het onderscheid. Hiervoor heeft REL de Serie T/x. De drie modellen in de Serie T/x bieden een grotere kastinhoud, meer versterkervermogen en een groter conusoppervlak voor nog meer laagfundament (T/5x tot 32Hz, T/7x tot 30Hz en T/9x tot 27Hz). Zowel de T/Zero MKIII uit de Serie T als de drie modellen uit de Serie T/x zijn voorzien van de REL’s unieke ABC afregeling en unieke Set-Safe overbelastingsbeveiliging.


 
 
    T-zero mkIII
     
   T/x-Serie  

Het eerste model uit de T Serie beleefde zo’n 16 jaar terug zijn introductie. Samen met de hierop volgende Ti Modellen zijn inmiddels wereldwijd meer dan 200.000 stuks verkocht. De T Serie vormt de globale referentie in weergave kwaliteit en betrouwbaarheid. Met de komst van de drie modellen uit de Serie T/x geeft REL opnieuw haar visitekaartje af en toont hoe je een echt sublaagsysteem dient te maken. Met de prachtige rondingen belooft Serie T/x belooft een tastbaarder, frisser en gewoonweg beter resultaat te halen in de lage frequentiegebieden dan de voorgangers. Met behoud van het prijspijl zet deze Serie T/x zijn zinnen op de kwaliteit van de S Serie. Terwijl de modellen uit de Serie T/x zeer bescheiden afmetingen hebben, met breedtes van grofweg circa 30, 35 en 40cm, geeft hun gewicht van respectievelijk 14, 17,5 en 20,5 kilo je toch te denken. De T/5x geeft zijn indrukwekkende laag met één 8” luidspreker, de T/7x doet daar nog eens een 10” passieve radiator bij. Het topmodel, de T/9x, heeft van beide type woofers de 10” versie aan boord. Desgewenst draadloos in te zetten met de optioneel verkrijgbare T/Arrow draadloze module.
 

T/5x T/7x T/9x
     
T/Arrow, draadloze module voor T/x  Series

Optioneel is voor draadloze aansluiting voor de T/x modellen een 16-bit digitale zender/ontvanger (Arrow™) leverbaar. Hiermee komt een einde aan de dradenspaghetti en is het Sublaagsysteem echt overal te plaatsen, zonder dat er enige vorm van hoorbare compressie optreedt.
 

   Classic SerieS  

Onder het mom “vroeger was alles beter” viert dit retro model de hoogtijdagen der REL subwoofers.
Maar dan wel aangepast aan de know-how en eisen van vandaag. Afgewerkt in prachtig walnootfineer.
 

 
  Classic 98 Classic 99
 
  HT/ Series  

Deze serie is in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de vraag naar een economisch geprijsde, bijzonder dynamische, actieve subwoofer specifiek voor home theater toepassingen. De ideale combinatie van de lichtgewicht CarbonGlas™ drivers met de krachtige Klasse-D versterker levert een ongekende dynamiek. Er zijn speciale ingangsfilters ontwikkeld om het laagste laag onder de 20Hz geraffineerd weer te kunnen geven. De mogelijkheid om draadloos, zonder compressie te gebruiken, maakt de propositie nog eens extra interessant.

 


HT/1003MKII

HT/1205MKII

HT/1510 Predator
 
HT/Air™

Je hebt draadloos en draadloos op de REL manier. REL staat bekend om de compromisloze ontwerpen van hun audiosystemen, en de HT/Air™ is daarop geen uitzondering. Nul compressie en maximale dynamiek is wat het belooft. HT/ Air™ heeft een latency in het 16 tot 20 milliseconden gebied en laat daarmee de op Bluetooth gebaseerde systemen ver achter zich. Hierdoor kan een HT/ model op de optimale positie gezet worden, zonder al die lelijke kabels in het zicht.

 
  S-Series  

S/510 en S/812
Gegoten luidsprekerkorven, aluminium conussen, ultralichte passieve radiatoren van koolstof, high power NextGen klasse-D versterkers; het is allemaal nodig voor het onderste uit de kan. De twee S modellen, de S/510 en de S/812 leveren volledige lineaire weergave van het onderste technisch octaaf (20-40 Hz). Door optimale hoogte- en breedteverhoudingen in combinatie met stroeve sleevormige voeten lijkt de behuizing boven de vloer te zweven. Voor een extra halve octaaf zijn alle facetten in de ontwerpen constructiefases opnieuw onder handen genomen. Zowel mechanisch door dikkere kastwanden, stijvere schoring en robuuste sledevoeten als elektronisch met aandacht voor de groepslooptijden (<8ms) en optimalisering van het versterkerrendement (>95%). Het resultaat is ultieme verfijning en transparantie in sublaag. Optioneel zijn draadloze zenders/ ontvangers voor de S modellen genaamd AirShip die een 24-bit digitale verbinding tot stand brengen. De S modellen zijn voorzien van de REL’s unieke ABC afregeling en unieke Set-Safe overbelastingsbeveiliging. De kastafwerking is een 8 laags handopgebrachte en handgepolijste hoogglanslak. De S/510 en de S/812 zijn naar keuze leverbaar in witte of zwarte uitvoering.


 
S/510 S/812 Carbon Special
     

212SX
De introductie van de REL 212/SE is niet onopgemerkt gebleven. Deze voorganger van de 212/SX is vaak gelauwerd en won in 3 categorieën van “the most influential products of the past 20 years” awards. Inmiddels zij we 5 jaar verder en de techniek evolueert. Door implementatie van de laatste technische ontwikkelingen is het REL gelukt om de 212 significant te verbeteren. De 212/SX is sneller, heeft meer controle en is nog stiller dan zijn voorganger. Dit betekent nog meer detail in weergave, en zeker niet alleen in het laag. Nog beter is de 212/SX in staat om ook de grotere ruimtes voldoende onder druk te zetten. In de kleine toren, prachtig in hoogglans zwart afgewerkt, schuilen maar liefst vier 12” units, twee actief aangestuurde en twee passieve aluminium radiatoren. De actieve units worden van energie voorzien door een NextGen5 Klasse-D versterker met een uitgangsvermogen van maar liefst 1.000 Watt. Het systeem is in staat meer dan 110 dB per unit te produceren. Onvervormd strak en diep laag, dat het gehele geluidsbeeld naar een hoger niveau weet te brengen. Het carbon fiber op de achterzijde van de units en het PerfectFilter™ alleen kunnen het niet verklaren, ook de aangepaste behuizing doet wonderen. Wanneer gewenst is de REL 212/SX draadloos aan te sturen. Hiervoor is optioneel de draadloze Airship zender/ ontvanger leverbaar welke een 24-bit digitale verbinding tot stand brengt.

     
   
    212/SX
 
AirShip
 24-bit digitale zender/ontvanger als optie verkrijgbaar voor de S-Series
 
  Reference Series  

No.31 & No. 32
De No. 31 en de No. 32 vormen REL’s topmodellen. Het onderdrukken en beheersen van kastresonanties door verdere verfijning van de behuizing door toepassing van 30 mm gebogen wanden en hardhouten schoren. Het verhogen van de maximale geluidsdruk en een nog verder doorlopend laag door toepassing van koolstof voor de luidsprekerconussen in combinatie met nog meer versterkervermogen. De No. 31 combineert een 12” woofer met een 900 Watt versterker wat resulteert in een laagweergave tot 17Hz (-6dB). No. 32 combineert een 15” woofer met een 1000 Watt versterker wat een laagweergave tot 15 Hz (-6 dB) mogelijk maakt. Via de afstandsbediening kunnen de belangrijkste instellingen vanuit de luisterstoel worden ingegeven. De Reference modellen zijn voorzien van de REL’s unieke ABC afregeling en unieke Set-Safe overbelastingsbeveiliging. De kastafwerking is een 12 laags handopgebrachte en handgepolijste hoogglanslak. De Reference modellen zijn alleen leverbaar in zwarte glanslak uitvoering.
 

 
N0.31

N0.32