High End Audio Connectors

 

 

ETI Research
Geen enkele andere fabrikant streeft naar absoluut compromisloze audiokwaliteit met hetzelfde doorzettingsvermogen en kennisniveau zoals ETI Research doet. De mensen van ETI Research varen wel bij hun strenge bedrijfsovertuiging die innovatie, topprestaties en kwaliteit als geen ander onderschrijft. Keer op keer komen de connectoren van ETI Research dan ook bovendrijven als de beste in hun klasse. Qua bouw, qua muziekreproductie, qua alles eigenlijk. Out-of-the-box denken heeft het bedrijf gebracht tot waar het nu is, en out-of-the-box is tevens een prima klassificatie voor de uiteindelijke klank. Ieder detail is namelijk van essentieel belang. Als je vervolgens deze details met passie en kennis te lijf gaat, zijn grensverleggende producten het resultaat. “Hearing is believing”, zoals de Engelsen zeggen.

Het begon allemaal met de ETI Bullet RCA connector

The benefits are huge, HUGE! They transform the performance of affordable
cables, and I can’t wait to hear them on serious leads”

De introductie van de ETI Bullet Plug RCA connector in 2001 maakte heel wat tongen los. Een volledig nieuwe benadering tot signaaloverdracht vormde de basis van deze unieke connector. Tot op dag van vandaag wordt het gros van de connectoren gefabriceerd op basis van een gietproces gebruikmakend van goedkoop en slecht geleidend metaal. Veelal is dit messing (IACS 28), een legering van koper en zink. Na het gietproces wordt de connector voorzien van een laagje nikkel (IACS 22) als hechtlaag voor een laagje opgedampt goud (IACS 70). Het nut van de hechtlaag is niets anders dan een mooi glanzend oppervlak.

Het gietproces beperkt de vormgeving en dwingt tot de productie van grote en massieve oppervlakken met ongewenst oplopende overgangsimpedanties en capaciteitsproblemen. ETI introduceerde het alternatief: een CNC productieproces dat compacte oppervlakken en complexe vormen met een geringe massa mogelijk maakte. Door toepassing van ultra-zuiver koper (IACS 100) in een uit één stuk gefreesde holle signaalpen en de toepassing van een éénpunts contact in plaats van een ringcontact voor de retourlijn werden ongewenste wervelstromen (Eddy-currents) in de signaaloverdracht sterk gereduceerd. Door voortschrijdend inzicht en fundamenteel onderzoek is de ETI technologie geëvolueerd en leeft de Bullet Plug plug voort als Link RCA connector in een volledig programma kwaliteitsconnectoren.

De geleiding van metalen is gedefinieerd in de International Annealed Copper Standard (IACS). Hierbij is de geleiding van puur koper de norm en gesteld op 100. Zilver is de meest superieure geleider en op deze schaal 106, Goud 70, Messing 28 en Platina 17. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte metalen en legeringen voor audioconnectoren.

 
  ETI Link Serie  
     
ETI Silver Link ETI Copper Link RCA ETI Copper Link XLR
     
ETI Link Spade ETI Link Bayonet ETI Link Banana
     
ETI Nexus Serie
     
 
  ETI Nexus RCA ETI Nexus XLR
     
ETI Kryo Serie
     
 
  ETI Kryo RCA ETI Kryo XLR
     
ETI Kryo Binding Post ETI Kryo Banana ETI Kryo Spade
     
ETI Brio Serie
     
 
  ETI Brio RCA ETI Brio XLR
     
 
  ETI Brio Banana ETI Brio Spade
     
     
  Binding Post & Chassis  
     
 
  ETI BP20C
Binding Post
ETI BP50C
Binding Post
     
 
  ETI FS08
RCA Chassis Female
ETI FRTC07
RCA Chassis Female
     
  Netstekers  
     
ETI Legato Schuko
Netstekker
ETI Legato IEC C13
Netstekker (13AMP)
ETI Legato IEC C19
Netstekker (20AMP)