ETI Brio RCA
RCA, tellurium koper, gerodineerd.

 

 

ETI Brio Serie
De ETI Brio Serie omvat vijf modellen; RCA, XLR male, XLR female, Banana en Spade. Alle signaal dragende delen zijn niet gegoten maar machinaal vervaardigd (CNC) uit tellurium koper (IACS 95). Een CNC productieproces maakt het mogelijk overbodig materiaal weg te frezen. Een robuuste connector met weinig massa is het resultaat. Na vervaardiging worden de tellurium koper onderdelen gereinigd en vervolgens gerodineerd. Het rodium wordt direct op het tellurium koper aangebracht. Om in- en afstraling (EMI/ RF) te voorkomen, wordt de connector gemonteerd in een schroefbare messing behuizing. De behuizing is voorzien van een kanaalindicatie (wit en rood) en dient, waar nodig, door middel van twee schroeven ook als trekontlasting.

Rodium
De unieke klankeigenschappen van ETI connectoren worden gevormd door een combinatie van factoren. De twee meest belangrijke zijn de geringe massa en het gebruik van het meest zuivere koper (1100 Series geleidt 102 op een schaal van 100). Om oxidatie te voorkomen wordt het oppervlak van de koperen connector veelal afgesloten met een laagje edelmetaal. De laagdikte is doorgaans 5 micron (1 micron is 0,001 mm). Veelal wordt hiervoor goud toegepast (puur goud geleidt 70 op een schaal van 100) en beter puur zilver (geleidt 106 op een schaal van 100). Door zwavel in de lucht kleurt zilver na verloop van tijd zwart. De zwarte laag is silversulfide (geen oxide) en in tegenstelling tot wat veel mensen denken: dit verbetert de geleiding. In Azie waar ten opzichte van de rest van de wereld meer zwavel in de lucht zit, verloopt dit proces veel sneller en is men nog immer wantrouwend over dat zwarte spul. De oplossing voor dit probleem is rodium. Rodium is geen edelmetaal en is slecht geleidend (39 op een schaal van 100). Rodium is zeer slijtvast, oxideert niet, het glimt en blijft glimmen. Als de volle maan in een olieplas. Enige decennia terug was rodium minstens 4 maal goedkoper dan goud. Onder het mom van ongeëvenaarde klankkwaliteit werd het voordelige rodium aan de audiomarkt gepresenteerd als de nieuwe standaard. Inmiddels is rodium 10 x duurder dan goud en het gevolg is dat connectoren met een laagje rodium veel duurder zijn dan met laagje goud of zilver. Over de klankeigenschappen van connectoren voorzien van een laagje van 0,005 mm rodium kunnen we kort zijn. Die zijn er niet. Ook over de klankeigenschappen van een laagje zilver of goud van 0,005 mm kunnen we kort zijn. Die zijn er ook niet. Het gaat namelijk om het materiaal waar de connector van gemaakt is.

ETI Brio RCA
Het connectorhuis is tevens dielectric (isolatiemateriaal) en gemaakt van Delrin®; een hittebestendig materiaal dat solderen met hoge temperaturen mogelijk maakt. Voordelige connectoren zijn veelal voorzien van eenvoudige plastic isolatie dat tijdens het soldeerproces smelt of deformeert. De signaalverbindingen van de Brio RCA connector dienen te worden gesoldeerd. Kabels met een diameter tot 11,6 mm kunnen probleemloos worden gemonteerd.